Jolanda den Boef | januari 2023

Ben je op zoek naar 'quick wins' om af te vallen? Lees dan niet verder.

Growing

Geduld is een schone zaak en deze uitspraak is herkenbaar voor veel mensen, vooral op het gebied van gewicht & lifestyle. Liever snel resultaat dan de ‘lange termijn beloning’ met als gevolg weinig energie, trillerig, slechte sportprestaties, hoofdpijn en weinig focus en een kort lontje hebben naar je omgeving. Maar hé; Je bent wel weer ‘lekker’ afgevallen. Herkenbaar?

Er is namelijk geen snelle oplossing in afvallen of aankomen in gewicht, ja die zijn er dus wel maar dat zijn niet de meest gezonde en duurzame manieren. Heel eerlijk, je bent ook niet in een week tijd op het punt gekomen van waar je nu staat en duurzaam resultaat creëren komt aan op integriteit en uithoudingsvermogen. In deze BLOG laten we de noodzaak zien waarom de basis, een juiste energiebalans, zo essentieel is.

Ook is er geen één waarheid als het gaat om gezonde voeding, wat wij wel weten en dat is een statement uit directe ervaring, is dat heel veel diëten en schema’s werken alleen... de personen werken niet! Ze stoppen voordat er resultaat is en mensen vallen terug in oud gedrag en oude patronen. Bij Growing® werken we aan voeding, training en mindset en helpen we onze members bij het creëren van duurzaam resultaat in functionele voeding en lifestyle.

De methode waarbij wij onze members begeleiden in een krachtig en energiek lichaam creëren.

We hebben onze eigen Growing® Healthy Guide en daarmee nemen we de members mee in de wereld van functionele voeding. Hierbij gaan wij uit van het principe van de “voedingspiramide”, waarbij we bewustwording creëren in de programma’s geven we de handvaten.

De voedingspiramide is opgebouwd uit vijf bouwstenen. De onderste is de eerste en belangrijkste bouwsteen en de bovenste is de minst belangrijke bouwsteen. Je focust je eerst op de onderste bouwsteen, voor je een stap omhoog gaat. Heb je de tweede bouwsteen onder controle, dan kun je weer een stap omhoog. Alle bouwstenen vormen bij elkaar het geheel en vormen daarmee de basis voor een optimaal krachtig en energiek leven. 

  1. Energiebalans
  2. Macronutriënten (Koolhydraten, Eiwitten en Vetten)
  3. Micronutriënten & Vezels
  4. Timing & Frequentie
  5. Suppletie (Waardevol als aanvulling)

Wanneer heb je een energiebalans en hoe werkt het precies?

Je kunt de energiebalans het beste zien als een oude weegschaal met twee kanten, waarbij alle calorieën die je binnenkrijgt aan de linker kant komen te staan, alle calorieën die je verbruikt aan de rechter kant komen te staan en je lichaam de weegschaal is. Staan er aan het einde van de dag op beide kanten evenveel calorieën, is je lichaam in balans en spreek je van een energiebalans. Je valt dan niet af, maar komt ook niet aan.

Positieve energiebalans

Eet je meer calorieën dan je verbruikt, is de linkerkant van de weegschaal zwaarder en raak je uit balans. Het teveel aan calorieën kan je lichaam niet zomaar kwijt en slaat dit voornamelijk op als vet. Het gevolg hiervan is dat je aankomt. Dit fenomeen: het meer calorieën binnenkrijgen dan je verbruikt noemen ze een positieve energiebalans. Heel positief is het niet als je af wilt vallen, je komt er immers van aan... maar goed, zo hebben ze het nou eenmaal genoemd.

Als je juist wilt aankomen, is het belangrijk om nauwkeurig te werk te gaan met jouw energie- behoefte. Zodra je teveel eet, is de kans groot dat je in vet aankomt, wat uiteraard niet het doel is.

 Negatieve energiebalans

Eet je minder calorieën dan je verbruikt, is de rechterkant van de weegschaal zwaarder en
heeft je lichaam een energietekort. Dit tekort aan calorieën haalt je lichaam uit de energie die hij ooit eerder heeft opgeslagen. En ja, ook dit is voornamelijk uit vet. Het gevolg hiervan is dat je afvalt. Dit fenomeen noemen ze geen positieve-, maar een negatieve energiebalans. Wil je afvallen, dan is het noodzakelijk dat je in ieder geval 600 kcal onder jouw energiebehoefte binnenkrijgt.

 Samenvattend kun je dus zeggen:

  • Eet je minder calorieën dan je verbruikt, dan val je af;
  • Eet je meer calorieën dan je verbruikt, dan kom je aan;
  • Eet je evenveel calorieën dan je verbruikt, dan blijf je op hetzelfde gewicht.

 Is de energiebalans het enige dat telt als je af wilt vallen of aan wilt komen?

Het klinkt bijna te simpel om waar te zijn: krijg minder calorieën binnen dan je verbruikt en je zult afvallen. Maar hier komt het uiteindelijk wel op neer. Het is een bekend fenomeen in de voedingswetenschap en wordt zelfs ondersteund door een wetenschappelijke wet (de wet van thermodynamica). Weten hoe de energiebalans werkt is dus van groot belang. Je zult niet afvallen zonder negatieve energiebalans en je zult ook niet aankomen zonder positieve energiebalans. Je kunt dit eenvoudig bijhouden middels een app.

Er zijn wel meerdere factoren waar je rekening mee moet houden wanneer je je vet-/gewichtsverlies wilt maximaliseren. Een van deze factoren is het binnenkrijgen van voldoende eiwitten. Maar dit komt later in de volgorde van de bouwstenen van de voedingspiramide.

 TIP: Iedere persoon is uniek en heeft zijn/haar eigen doelen en daarom is de energie- behoefte voor iedereen verschillend. Om je bewust te worden van jouw eetgedrag is het verstandig om de eerste maand je voeding bij te houden in een app. Zo kun je zien wat je aan calorieën binnenkrijgt en hoe verschillende producten zijn opgebouwd. Op deze manier kun je tevens goed bijsturen.

Kun je hulp gebruiken? Binnenkort organiseren wij een aantal Masterclasses die zeker waardevol voor je zijn om 2023 krachtig en gezond te starten. Check de pagina events voor meer informatie of mail naar info@growing.nl.

Wil je graag een ‘quick win’ of wil je nu echt gaan werken aan duurzaam resultaat?

Jolanda | Voeding & PHP Expert bij Growing®

BRON: Growing® Healthy Guide

"Be the one who doesn't quit". -Johan van der Put

Ook klaar voor the next level?

No excuses,
start growing.

Ben jij klaar voor the next level en ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?  

Je bent altijd welkom voor een kennismaking.

Adresgegevens

Moerbei 8a
3371 NZ  Hardinxveld-Giessendam

06 251 657 25
info@growing.nl

Geen event meer missen?

Wil je geen event missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang een mail wanneer je jezelf aan kunt melden voor een event.

Inschrijven